Zoom βήμα προς βήμα

Επιλέξαμε να περιηγηθούμε σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, την πλατφόρμα Zoom. Αυτό που καθιστά τόσο δημοφιλή τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να βρεθούν με εύκολο τρόπο άνθρωποι από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Συναντήσεις με ένα ή πολλά άτομα

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με πολλά άτομα που βρίσκονται στον  υπολογιστή τους ή στο κινητό τους μπροστά.

Διαμοιρασμός οθόνης

Διαμοιραστείτε την οθόνη σας με πολλά άτομα και κάνετε μια παρουσίαση.

Δωρεάν πακέτο χρήσης

Απεριόριστες συναντήσεις 40 λεπτών με τη δωρεάν έκδοση. Άρση του χρονικού περιορισμού με την αναβάθμιση του λογαριασμού.

Μικρές απαιτήσεις

Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ πρόγραμμα και έχει καλή ποιότητα ακόμα και σε χαμηλές συνδέσεις internet.

Μια σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας προγραμμάτω όπως το Zoom και άλλων αντίστοιχων.


Για να βρίσκεστε εδώ, υποθέτουμε οτι ήδη γνωρίζετε την πολύ γνωστή εφαρμογή Zoom που είναι μια εφαρμογή απομακρυσμένων συναντήσεων. Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε την βασική εικόνα της λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων παίρνοντας το παράδειγμα της εκπαίδευσης.

Ας υποθέσουμε ότι είστε καθηγητής και θέλετε να κάνετε μάθημα μέσω σύγχρονης κατάρτησης. Μέσω της πλατφόρμας Zoom δημιουργείτε ένα εικονικό δωμάτιο, στο οποίο μπορούν ταυτόχρονα να μπουν όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό και επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα σας. 

Ο Host (ο καθηγητής) είναι εκείνος που επιτρέπει την πρόσβαση, σε κάθε ενδιαφερόμενο, στο εικονικό δωμάτιο παρέχοντάς του ένα «κλειδί». Αυτό το κλειδί είναι, συνήθως, ένας κωδικός ή ένα link και είναι, ουσιαστικά, η διεύθυνση του συγκεκριμένου δωματίου. Για να παρακολουθήσει κάποιος το μάθημα χρειάζεται έναν υπολογιστή (σταθερό ή laptop) ή κινητό τηλέφωνο. Τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας, όπως και οι φορητοί υπολογιστές laptop, έχουν ενσωματωμένες κάμερες και μικρόφωνα. Στην περίπτωση σταθερών υπολογιστών, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κάμερας, η οποία να διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο.
Ας φανταστούμε τώρα ότι βρισκόμαστε μέσα στο εικονικό δωμάτιο. O Host ως οικοδεσπότης-παρουσιαστής, όπως υποδηλώνει και η λέξη «host», είναι υπεύθυνος για την ορθή λειτουργία του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί θέματα όπως να σιγάσει (Mute) τα μικρόφωνα των υπόλοιπων συμμετεχόντων, να κλείσει την κάμερα κτλ.

Σε κάποια προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου και του Zoom) διαδικτυακής εκπαίδευσης/διδασκαλίας δίνεται η δυνατότητα σε συμμετέχοντες που δεν διαθέτουν υπολογιστή να συμμετέχουν στη συνομιλία/παρουσίαση μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Σε αυτήν την περίπτωση ο συμμετέχων δεν έχει εικόνα του δωματίου, ούτε ο ίδιος είναι ορατός από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αλλά μπορεί να ακούσει και να μιλήσει αν χρειαστεί.

Συνοψίζοντας για την επιτυχή έναρξη της παρουσίασης/διδασκαλίας απαιτούνται:
1) Προετοιμασία για τη δημιουργία του «δωματίου» από τον Host
2) Αποστολή προσκλήσεων στους εν δυνάμει συμμετέχοντες για τη συνάντηση

Οδηγίες για τη δημιουργία του πρώτου σας εικονικού δωματίου

Zoom βήμα προς βήμα εγκατάσταση

Στη WebsiteGreece επιλέξαμε να περιηγηθούμε σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, την πλατφόρμα Zoom. Αυτό καθιστά τόσο δημοφιλή τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ότι παρέχει:
  • Πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας των τηλε-συναντήσεων, με μικρή χρήση του δικτύου
  • Δωρεάν λογαριασμό με όριο τα 40 λεπτά χρήσης (για συναντήσεις 3 ατόμων και άνω).
  • Τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 100 συμμετέχοντες
  • Τη χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat
  • Κοινή χρήση περιεχομένου (screen share)
  • Τη δυνατότητα συνομιλίας/σχολιασμού σε πραγματικό χρόνο
  • Τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος προηγούμενες συναντήσεις, σε χρόνο που εκείνος επιθυμεί
  • Απεριόριστες online συναντήσεις
  • Επιλογή για συναντήσεις ένας προς έναν αλλά και για μεγαλύτερα group
Βήμα 1. Δημιουργία λογαριασμού

Πηγαίνετε στη διεύθυνση του εργαλείου: https://zoom.us/ επιλέγετε το πεδίο “sign up!It’s free” και δημιουργείτε ένα λογαριασμό.
Αφού καταχωρήσετε το email σας, στο σημείο που σας υποδεικνύει η πλατφόρμα, θα πατήσετε «αποστολή» και θα εμφανιστεί το ακόλουθο μήνυμα (σε περίπτωση που επιθυμείτε θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την πλατφόρμα) πατάτε το Confirm.
Επίσης, στην οθόνη σας θα εμφανιστεί το ακόλουθο μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει για το ότι σας έχει σταλεί ένα μήνυμα στο email σας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ελέγξετε το email σας και να κάνετε κλικ επάνω στο μήνυμα επιβεβαίωσης (Activate account) που έχετε λάβει όπως δείχνουμε παρακάτω. Έπειτα απο αυτό το πάτημα του κουμπιού, ο λογαριασμός σας ενεργοποιήθηκε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα Zoom.
Αφού έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας, καλείστε να βάλετε το όνομα, το email σας και έναν κωδικό ασφαλείας (Password), και πατάτε «Continue».
Προσοχή, ο κωδικός ασφαλείας (Password) θα πρέπει:
• Να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
• Να έχει τουλάχιστον 1 γράμμα (a, b, c...)
• Να έχει τουλάχιστον 1 αριθμό (1, 2, 3...)
• Να έχει κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες

Στη συνέχεια, σας ζητείται να προσκαλέσετε και άλλους συναδέλφους. Προς το παρόν, μπορείτε να το παραλείψετε αυτό το βήμα επιλέγοντας το πεδίο «I’m not a robot» και μετά πατώντας το «Skip this step».
Συγχαρητήρια! Ολοκληρώσατε τη διαδικασία δημιουργίας του λογαριασμού σας. Ο σύνδεσμος (your personal meeting url) που θα δείτε πάνω από το “Start your test meeting” είναι η πρόσκληση/κλειδί, το οποίο αποστέλλετε σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην online συνάντηση.

Αλλά ας το αφήσουμε για λίγο στην άκρη αυτό για να προετοιμαστούμε καλύτερα. Αφού είστε συνδεδεμένοι στολογαριασμό σας, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του πατώντας το εικονίδιο του ανθρώπου στο άνω δεξί μέρος της οθόνης. Μετά επιλέξτε το Meetings (1) και έπειτα το Personal Meeting Room (2).

Εκεί θα σας εμφανιστούν τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία του δωματίου σας που θα εξηγήσουμε αμέσως.
Θα βρείτε το Join URL, το οποίο είναι ο σύνδεσμος που χρειάζεται κάποιος για να συνδεθεί από υπολογιστή.
Θα βρείτε το Meeting ID και το Meeting Password που είναι απαραίτητα για τη σύνδεση κάποιου από κινητό τηλέφωνο.

Τώρα, αν θέλετε να ξεκινήσετε τη συνάντηση εκείνη την ώρα, πατάτε το Start Meeting στο δεξί μερος της οθόνης.


Βήμα 2. Είσοδος στο εικονικό δωμάτιο

Πατώντας επάνω στο κουμπί (Start Meeting), εμφανίζεται στην οθόνη σας το ακόλουθο παράθυρο δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε το πρόγραμμα και στη συνέχεια να το εγκαταστήσετε. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί το παράθυρο, πατήστε το Download Here που βρίσκεται στο κάτω μέρος δεξιά.
Αφού το «τρέξετε» θα εμφανιστεί το παρακάτω αναδυόμενο παράθυρο
Σε αυτό το σημείο σας δίνεται η επιλογή της χρήσης του ήχου του υπολογιστή. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε Έλεγχο οτι δουλεύουν τα ηχεία και το μικρόφωνο του υπολογιστή επιλέγοντας "Test Speaker and Microphone" και διαφορετικά αν είστε σίγουροι οτι δουλεύουν κανονικά, επιλέγετε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ήχο του υπολογιστή.
Όσο περιμένετε να συνδεθούν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, θα εμφανιστεί στην οθόνη σας ο παραπάνω πίνακας. Θα δείτε στο κάτω μέρος, αριστερά στην οθόνη, είναι ενεργοποιημένο μικρόφωνο. Αν θέλετε να μην ακούγεται ο δικός σας ήχος, μπορείτε να πατήσετε πάνω του και να το απενεργοποιήσετε.

Η κάμερα δεν είναι ενεργοποιημένη, αν θέλετε να την ενεργοποιήσετε πατάτε πάνω στην κάμερα και την ενεργοποιείτε.

Πατώντας επάνω στο «manage participants», στη δεξιά πλευρά της οθόνης, θα εμφανιστεί η λίστα με τους συμμετέχοντες. Έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το μικρόφωνο από κάποιο συμμετέχοντα αλλά και να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε την κάμερα κάποιου συμμετέχοντα. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε το «Mute all», στο σημείο της οθόνης που εμφανίζονται οι συμμετέχοντες και να απενεργοποιήσετε τα μικρόφωνά τους, ώστε η παρουσίαση να διεξαχθεί σε απόλυτη ησυχία. Ακριβώς δίπλα στο «Mute all» έχει την επιλογή ενεργοποίησης όλων των μικροφώνων «Unmute all».
Όταν κάποιος συνδεθεί εμφανίζεται η κάμερά του σε κουτάκι. Αν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που εμφανίζεται η διάταξη των καμερών στην οθόνη σας, πατήστε επάνω (δεξιά πλευρά της οθόνης) όπου θα αναγράφεται είτε Speaker View είτε Gallery View.

Αν θέλετε να τερματίσετε (κλείσετε) τη συνάντηση τότε πατάτε το End Meeting, κάτω δεξιά.

Οδηγίες εισόδου Παρουσιαστή

Συνοπτικά:

Την επόμενη φορά που θα θέλετε συνδεθείτε στην πλατφόρμα θα πρέπει :

Α) Να κάνετε Login στο λογαριασμό σας στο Zoom και
Β) Να ανοίξετε το link που οδηγεί στο δωμάτιο που έχετε δημιουργήσει .

Με αυτόν τον τρόπο η πλατφόρμα «αντιλαμβάνεται» ότι είστε ο διαχειριστής (Host)  και όχι κάποιος από τους εκπαιδευόμενους.

Αναλυτικά:

Για να συνδεθείτε ως Host θα πρέπει :
1) Να κάνετε Login(sign in) στο λογαριασμό σας www.zoom.us όπου θα σας ανοίξουν οι επιλογές του λογαριασμού σας όπως δείχνει και η επόμενη φωτογραφία. Από το αριστερό μέρος θα επιλέξετε το Meetings(1), έπειτα το Personal Meeting Room (2).
2) Εκεί θα βρείτε το Join URL, το Meeting ID και το Meeting Password. Όπως είδαμε και νωρίτερα το Join URL το δίνετε σε αυτούς που χρειάζεται να συνδεθούν από υπολογιστή, το Meeting ID και το Meeting Password το δίνετε σε αυτούς που θα συνδεθούν από κινητό. 
3) Πατάτε το Start Meeting που είναι στα δεξιά της οθόνης και μπήκατε στο δωμάτιό σας!
Αν για κάποιο λόγο δεν κάνετε Login (sign in) στο λογαριασμό σας νωρίτερα και πατήσετε στο σύνδεσμο που θα δώσετε και στους άλλους συμμετέχοντες θα σας βγάλει το παρακάτω μήνυμα όπου μπορείτε να κάνετε Login από εκεί με το email και τον κωδικό σας.

Οι οδηγίες αυτές αφορούν του συμμετέχοντες που θα προσκαλέσετε στην τηλε-συνάντηση.

Είσοδος επισκέπτη για παρακολούθηση

Οδηγίες για σύνδεση από υπολογιστή

Βήμα 1ο

Ανοίγετε το σύνδεσμο που έχετε λάβει

Θα ανοίξετε το σύνδεσμο που σας έχει σταλεί από το διαχειριστή και θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα. Θα αποθηκεύσετε το πρόγραμμα και θα το εγκαταστήσετε (ανοίξτε το πρόγραμμα όταν αποθηκευτεί και ακολουθήστε τις οδηγίες).

Βήμα 2ο

Σχεδόν ολοκληρώθηκε η σύνδεση

Σε περίπτωση που θα είναι ήδη "ανοιχτό" το δωμάτιο από τον δημιουργό, θα δείτε την παραπάνω εικόνα που σας ρωτάει αν θέλετε να συνδεθείτε με τις ρυθμίσεις ήχου του υπολογιστή είτε να δοκιμάσετε τα ηχεία και το μικρόφωνο. Πατήστε λοιπόν πάνω στο "Join with Computer Audio" για να συνδεθείτε. Αν παρόλαυτά δεν μπορείτε να ακούσετε ή να σας ακούσουν στη συνάντηση πηγαίνετε παρακάτω στη διαχείριση προβλημάτων.

Εναλλακτικά σε περίπτωση που ο δημιουργός δεν έχει συνδεθεί, θα εμφανιστεί το παραπάτω μήνυμα και θα περιμένετε μέχρι να συνδεθεί ο host.

Αναμονή μέχρι να συνδεθεί ο διαχειριστής.

Πάλι εδώ όσο περιμένετε σας προτείνει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του ήχου.

Κάμερα!

Ενεργοποιήστε και την κάμερα!

Όταν συνδεθείτε θα είναι ενεργοποιημένο το μικρόφωνό σας (εκτός και αν ο διαχειριστής το έχει βάλει σε σίγαση). Για να ενεργοποιήσετε την κάμερά σας πατάτε το εικονίδιο όπως δείχνει το βελάκι.

Οδηγίες για σύνδεση από κινητό

Βήμα 1

Εγκαταστήστε την εφαρμογή "Zoom Cloud Meetings" στο κινητό σας

Εγκαταστήστε την εφαρμογή ZOOM Cloud Meetings στο κινητό σας είτε είναι Android είτε iOS.

Βήμα 2

Βρείτε τον Κωδικό κλειδί από το διαχειριστή

Για να συνδεθείτε στο εικονικό δωμάτιο που σας έχουν καλέσει, ο διαχειριστής θα σας έχει στείλει κάποιο σύνδεσμο ή κάποιο κωδικό. Σημείωστε τον κωδικό "κλειδί". Αν δε σας έχουν δώσει τον κωδικό κλειδί, και σας έχουν δώσει μόνο το σύνδεσμο, το κλειδί είναι τα νούμερα στο τέλος του συνδέσμου όπως δείχνουμε παραπάνω.

Βήμα 3

Ανοίξτε την εφαρμογή σας και πατήστε Join Meeting.

Πατώντας το Join Meeting θα σας δωθεί η δυνατότητα να συνδεθείτε στο δωμάτιο με τον κωδικό που σημειώσατε πριν λίγο. 


Βήμα 4

Συμπληρώστε τα στοιχεία

Στην επόμενη οθόνη συμπληρώστε τον κωδικό που έχετε κρατήσει (1) και επίσης βάλτε και ενα διακριτικό όνομα που να σας αναγνωρίζουν στη συνάντηση οι υπόλοιποι συμμετέχοντες (2). Τέλος πατήστε το Join Meeting για να συνδεθείτε.

Βήμα 5

Εισάγετε τον κωδικό που σας έχει δώσει ο οικοδεσπότης της.

Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό ασφαλείας που σας έχει δώσει ο δημιουργός και οικοδεσπότης της συνάντησης/παρουσίασης για να μπορέσετε να συνδεθείτε.

Βήμα 6ο

Ενεργοποιήστε τον ήχο και κάμερα.

Αφού συνδεθείτε και θα σας εμφανίζει αυτή την εικόνα, πατήστε στο κάτω αριστερά μέρος το "Join Audio" για να συνδεθεί το μικρόφωνό σας και το "Start Video" για να συνδεθεί η κάμερά σας.

Δε σας ακούνε, δε τους ακούτε και η κάμερα δε λειτουργεί;

Συχνά προβλήματα

Συνήθως οφείλεται σε κακή ποιότητα του δικτύου. Σπάνιες περιπτώσεις οφείλεται στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να συνδεθείτε πιο κοντά στο router αν συνδέεστε ασύρματα, είτε συνδέστε τον υπολογιστή σας με καλώδιο για καλύτερη ταχύτητα.

Συνήθως οφείλεται γιατί δεν έχετε ενεργοποιήσει το σωστό μικρόφωνο και τα σωστά ηχεία. Παρακάτω ακολουθούν λεπτομερείς οδηγίες.

Βγείτε και μπείτε ξανά στην τηλεσυνάντηση. Στις περισσότερες φορές διορθώνεται αυτό το πρόβλημα.

Όταν συνδέεστε από το κινητό θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ήχο. Όταν συνδεθείτε από το κινητό, στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης θα βρείτε ένα εικονίδιο που γράφει "Join Audio". Πατήστε το για να ενεργοποιηθεί το μικρόφωνό σας. Δείτε τις λεπτομέρειες στην ενότητα της σύνδεσης από το κινητό.

Όταν συνδέεστε από το κινητό θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την κάμερα. Όταν συνδεθείτε από το κινητό, στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης θα βρείτε ένα εικονίδιο που γράφει "Start Video". Πατήστε το για να ενεργοποιηθεί η κάμερά σας.  Δείτε τις λεπτομέρειες στην ενότητα της σύνδεσης από το κινητό.

Για λόγους ασφαλείας η εταιρία πρόσθεσε ενα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για την είσοδο στα δωμάτια των συναντήσεων και έτσι για να συνδεθείτε από τον υπολογιστή θα πρέπει να έχετε ανανεωμένο link για το δωμάτιο και για τη σύνδεση μέσω κινητού θα πρέπει να έχετε εναν κωδικό ασφαλείας για να μπορέσετε να συνδεθείτε με επιτυχία.

Διαχείριση προβλημάτων εικόνας και ήχου

Είναι πιθανό όταν συνδεθεί κάποιος με τις βασικές ρυθμίσεις "Join with Computer Audio" να μη μπορεί να ακούσει τη συζήτηση ή να τον ακούσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπολογιστής μπορεί να έχει πολλά συνδεδεμένα μικρόφωνα πάνω του(π.χ. ενσωματωμένο μικρόφωνο laptop και μικρόφωνο κάμερας) ή και διαφορετικά ηχεία επίσης συνδεδεμένα (ενσωματωμένα ηχεία, εξωτερικά ηχεία) και δε γνωρίζει η εφαρμογή ποια να χρησιμοποιήσει.
Στο κάτω αριστερό τμήμα του παραθύρου του Zoom θα βρείτε το βελάκι δίπλα από το μικρόφωνο. Αν το πατήσετε εκεί θα έχει τις επιλογές για ακουστικά και μικρόφωνα. Επιλέξτε μια άλλη επιλογή αν δείτε οτι κάτι δεν δουλεύει.
Οι παραπάνω οδηγίες σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να εγκαταστήσετε και να συνδεθείτε πιο εύκολα σε αυτό το πρόγραμμα δημιουργίας τηλεσυναντήσεων. Δεν αποτελεί και ούτε έχει σκοπό να είναι μια ολοκληρωμένη προϊοντική παρουσίαση του προϊόντος. Ευχόμαστε να σας βοηθήσουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συμμεριζόμενοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση και σεμινάρια αυτή την περίοδο, προσφέρουμε δωρεάν πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης για όλη την περίοδο της κρίσης. Ζητήστε πρόσβαση.

WebsiteGreece Logo

Αποκτήστε μια πολύ όμορφη παρουσία και μετατρέψτε τους επισκέπτες σας σε πελάτες.

Επικοινωνία

info @ websitegreece.com

+30 211 2340 366
+30 6908885550