Διαβάστε για...

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) για φωτογράφους

Είτε πρόκειται για τις καλύτερες συνταγές κέικ είτε για τους καλύτερους φωτογράφους, οι άνθρωποι ξεκινούν συχνά το ταξίδι περιήγησής τους στο Διαδίκτυο με μια αναζήτηση στην Google. Έτσι, εάν είστε φωτογράφος και θέλετε αυτές οι μηχανές αναζήτησης να βρουν τον ιστότοπό σας, πρέπει να τον βελτιστοποιήσετε για αυτές τις μηχανές αναζήτησης.

seo για φωτογράφους

Τι είναι το SEO;

Το SEO σημαίνει Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα για να περιγράψει πώς ένας ιστότοπος εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης αναζητούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα που ταιριάζουν με τους όρους αναζήτησης και επιστρέφουν μια λίστα συνδέσμων που ταιριάζουν με αυτούς τους όρους. Φανταστείτε την αναζήτηση μέσω ενός εγγράφου Word, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ολόκληρο το Διαδίκτυο είναι το έγγραφο του Word.

Το πιο δύσκολο μέρος των μηχανών αναζήτησης είναι η κατάταξη αυτών των πληροφοριών. Από τα εκατομμύρια των πιθανών αποτελεσμάτων αναζήτησης για ένα σύνολο όρων, ποιους θα πρέπει να επιστρέψει η μηχανή αναζήτησης και με ποια σειρά; Όταν πληκτρολογείτε "καλύτερες συνταγές κέικ", ποια θα πρέπει να έρθει πρώτη; Για να το καταλάβουν, οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους για να υπολογίσουν πόσο χρήσιμη είναι μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα για αυτόν τον επισκέπτη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, τα αποτελέσματα αναζήτησης που επιστρέφονται είναι μια εκτίμηση του πόσο πιθανό είναι αυτό που αναζητάτε να το περιέχουν οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι. Η διαδικασία προσαρμογής της ιστοσελίδα σας ώστε να ταιριάζει με αυτούς τους αλγόριθμους ονομάζεται βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή SEO.

Καθολικές τεχνικές SEO 

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε μερικές δοκιμασμένες και αληθινές τεχνικές SEO που λειτουργούν για όλους τους τύπους ιστότοπων που θα ισχύουν εξίσου για εμάς.

Δείτε την ανάλυση 

Ρυθμίστε εσείς ή ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας το Google Analytics (GA) στον ιστότοπό σας, ώστε να μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του SEO σας. Αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτικό για οποιονδήποτε διαθέτει ιστοσελίδα. Χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτό που κάνετε λειτουργεί. Η GA θα σας παρέχει ενδείξεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να θέσετε νέους στόχους. Και είναι δωρεάν!

Κάντε την έρευνά σας 

Προσπαθήστε να φανταστείτε ποιες λέξεις-κλειδιά θα χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι επισκέπτες όταν αναζητούν την ιστοσελίδα σας. Θα θέλατε να συμπεριλάβετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά στις βελτιστοποιήσεις παρακάτω. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως αγοραστή τέχνης που αναζητά φωτογράφους - ποιοι όροι αναζήτησης θα χρησιμοποιούσατε; Μάθετε τι είδους λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας και ποιες λέξεις-κλειδιά είναι πιο δημοφιλείς για τις επιχειρήσεις φωτογραφίας στην ειδικότητά σας και επιλέξτε αυτήν που πιστεύετε ότι μπορείτε να ανταγωνιστείτε.

Δεν ξέρετε ποιες λέξεις-κλειδιά να χρησιμοποιήσετε; Η Google είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

seo-κατευθύνσεις

Μην μείνετε στο δάσος 

Όσο δελεαστικό μπορεί να είναι, μην προσπαθήσετε να ανταγωνιστείτε για όρους αναζήτησης τίτλου όπως "καλύτερος φωτογράφος". Αυτοί οι γενικοί, εξαιρετικά συνηθισμένοι όροι αναζήτησης, που ονομάζονται αρχικοί όροι, θα είναι σχεδόν αδύνατοι να ταξινομηθούν και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση που επιστρέφει τεράστια εμπορικά σήματα ή διάσημους ανθρώπους. Μια πολύ καλύτερη χρήση του χρόνου σας είναι να εστιάσετε σε όρους που περιλαμβάνουν μοναδικούς παράγοντες, όπως την τοποθεσία και την ειδικότητά σας, όπου υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός. Αυτό ονομάζεται περιγραφική λέξη-κλειδί και βοηθούν στην ταυτοποίηση της περιγραφής των υπηρεσιών σας.

Λάβετε υπόψη ότι αυτοί είναι επίσης οι όροι που θα χρησιμοποιούν οι σοβαροί αγοραστές τέχνης. Δεν θέλουν την ιδέα κάποιου άλλου για τον λεγόμενο «καλύτερο φωτογράφο». Θέλουν να βρουν μια λίστα με πιθανούς φωτογράφους που καλύπτουν την απαιτούμενη ειδικότητα και τοποθεσία τους. Αυτό περιγράφεται ως «πρόθεση» στον κόσμο του SEO. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ένας όρος αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνει κάποιος χρήστης σε αυτόν τον όρο αναζήτησης.

Χρησιμοποιήστε τα "meta Tags" στην ιστοσελίδα σας

Αυτές οι ετικέτες περιέχουν κείμενο που δεν είναι ορατό στους επισκέπτες, αλλά μπορούν να τα δουν τα ρομπότ της μηχανής αναζήτησης. Αυτό το κείμενο πιθανότατα θα εμφανίζεται ως περιγραφή του ιστότοπού στην Google, επιτρέποντας στους πιθανούς επισκέπτες να κατανοήσουν τι κάνετε. Το καλογραμμένο μετά-κείμενο, όπως λέγετε στα ελληνικά, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αναλογίας κλικ προς αριθμό εμφανίσεων και στη συνέχεια, στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Κρατήστε το συνοπτικό - όχι περισσότερο από 140 χαρακτήρες.

Δώστε προσοχή στον τίτλο της ιστοσελίδας σας

Βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος της ιστοσελίδας σας περιγράφει ποιοι είστε και τι κάνετε ενώ συμπεριλαμβάνετε τις επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά. Προβάλετε τις κύριες λέξεις-κλειδιά σας και βάλετε το όνομά σας (της επιχείρησης) στο τέλος. Για έναν φωτογράφο γάμων, ένα παράδειγμα τίτλου μπορεί να είναι: «Φωτογραφία γάμων | Φωτογραφία Γιώργος Βασιλείου»

Πάνω απ’ όλα, διατηρήστε τον τίτλο του ιστότοπού σας περιεκτικό και ακριβή. Η Google δεν εμφανίζει τίτλους ιστοσελίδων πέρα από περίπου 55 χαρακτήρες. 

Διατηρήστε ένα blog και ενημερώστε το συχνά

Το blog είναι μια πλούσια πηγή λέξεων-κλειδιών για μηχανές αναζήτησης και τα οφέλη SEO που παρέχει το blog σας θα συσχετιστούν αυτόματα με την κύρια ιστοσελίδα σας (εφόσον και τα δύο συνυπάρχουν στην ίδια διεύθυνση). Αν και το γράψιμο δεν είναι το προτιμώμενο μέσο έκφρασης του φωτογράφου, μια επιτυχημένη στρατηγική μάρκετινγκ ιστοσελίδας απαιτεί ένα blog.

Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά τη σελίδα "Για εμάς" 

Όπου έχετε την ευκαιρία να έχετε αναγνώσιμο από το χρήστη κείμενο, όπως τη σελίδα που αναφέρετε σε σας, αξιοποιήστε την στο έπακρο. Ο φωτογράφος είναι καλό να έχει ένα προφίλ γνωστό για να δημιουργεί εύκολα οικειότητα.

Μείνετε κοινωνικοί

Ως φωτογράφος θα πρέπει να καλλιεργείτε το κοινό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι ανεκτίμητο για σκοπούς SEO. Παρόλο που οι κοινές δημοσιεύσεις στο Facebook και στο Instagram ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα ή όχι τα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι επισκέπτες οι οποίοι ελέγχουν τα κανάλια κοινωνικών μέσων στον ιστότοπό σας θα βοηθήσουν στην αύξηση της κατάταξης της αναζήτησης σας. Ακόμα κι αν μεταφέρετε έναν χρήστη κοινωνικών μέσων στη σελίδα σας στο Facebook μέσω μιας διαφήμισης, τυχόν σύνδεσμοι στους οποίους κάνουν κλικ ενώ είναι στη σελίδα σας είναι άμεσοι αναζητητές σας. Επιπλέον, δεν είναι άγνωστο για τα δημιουργικά να βρίσκουν και να προσλαμβάνουν φωτογράφους μέσω Facebook και Instagram. Μην ξοδεύετε όλο το χρόνο σας σε αυτό, αλλά μην το αγνοείτε.

Απλά φτιάξτε καλό περιεχόμενο

Μέχρι στιγμής, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας είναι το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Παρόλο που όλες οι συμβουλές και τα κόλπα που προτείνουμε είναι πολύτιμα, δεν θα σας προσφέρουν σχεδόν τόσο καλό όσο το εξαιρετικό περιεχόμενο. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι εύκολος στην πλοήγηση, εμφανίζει εκπληκτικές εικόνες που σχετίζονται με την ειδικότητά σας και υποδεικνύει σαφώς ποιος είστε ως φωτογράφος.

Πιθανές παγίδες και προβλήματα

Μείνετε φρέσκοι

Το SEO αλλάζει τόσο γρήγορα όσο το Διαδίκτυο, οπότε οι τεχνικές που ήταν φανταστικές το 2013 μπορεί να είναι άχρηστες σήμερα - ή ακόμη και καταστροφικές. Καθώς οι μηχανές αναζήτησης βελτιστοποιούν τα αποτελέσματά τους, θα αλλάξουν από τη χρήση μιας μέτρησης στην άλλη. Για να διατηρήσετε την κατάταξή σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να βελτιώνετε το περιεχόμενο σας. Δυστυχώς, δεν μπορείτε απλώς να βελτιστοποιήσετε μια φορά και να το αφήσετε για πάντα. Επανεξέταση της διαδικασίας ετησίως, εάν είναι δυνατόν.

«Παίξτε διάφανα»

Οι μηχανές αναζήτησης τιμωρούν πλέον ιστότοπους που εφαρμόζουν τις λεγόμενες τεχνικές SEO "black hat" όπως ονομάζονται κάποιες αθέμιτες τεχνικές προώθησης. Αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσετε να προσθέσετε πολλές λέξεις-κλειδιά στην ιστοσελίδα σας, να περιγράψετε με ακρίβεια την ιστοσελίδα σας στις ετικέτες μετά-τίτλου ή τίτλου σας, ανεπιθύμητα σχόλια ιστολογίου, να αποκρύψετε αόρατο ή μικροσκοπικό κείμενο στον ιστότοπό σας ή σε οποιαδήποτε από τις άλλες αναγνωρισμένες άλλες κακές πρακτικές, θα χάσετε την κατάταξη στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης.

Κάντε υπομονή!

Κατανοούμε την επιθυμία που υπάρχει για άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο η ενασχόληση με την βελτιστοποίηση του SEO της ιστοσελίδας σας δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος. Επομένως δεν θα δείτε αποτελέσματα αμέσως πρόκειται για μια διαδικασία τεσσάρων έως έξι μηνών τουλάχιστον,ανάλογα τον ανταγωνισμό στον κλάδο σας.Παρακολουθήστε τα αναλυτικά στοιχεία σας - αν το κάνετε σωστά, θα δείτε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας.

Καμία από αυτές τις τεχνικές, μόνη της, δεν πρόκειται να βελτιώσει δραματικά την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στην μηχανή αναζήτησης. Σκεφτείτε κάθε ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σωρευτικά και προοδευτικά οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

WebsiteGreece Logo

Αποκτήστε μια πολύ όμορφη παρουσία και μετατρέψτε τους επισκέπτες σας σε πελάτες.

Επικοινωνία

Αιτωλικου 49, Πειραιάς, 18545
Χάρτης

+30 211 7253448
+30 6908885550

info @ websitegreece.com