8 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε επιτυχημένες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα

Πώς θα σας φαινόταν μια ιστοσελίδα χωρίς εικόνες; Δεν θα είναι βαρετή ακόμη και με ωραίο σχεδιασμό; Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε μάλλον να εξερευνήσουμε μια ιστοσελίδα με πολλές εικόνες. Γιατί αυτό? Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι θυμούνται το 80% από ότι βλέπουν και μόνο το 20% απ’ όσα διαβάζουν. «Οι χρήστες δίνουν προσοχή σε εικόνες που μεταφέρουν πληροφορίες που δείχνουν περιεχόμενο που σχετίζεται με την εργασία που υπάρχει. Επίσης, οι χρήστες αγνοούν καθαρά διακοσμητικές εικόνες που δεν προσθέτουν πραγματικό περιεχόμενο στη σελίδα.» (Jakob Nielsen, 2010). Στο Διαδίκτυο, οι εικόνες χρησιμοποιούνται για κάθε είδους λόγους: για να βελτιώσουν τις ιστοσελίδες, να επεξηγήσουν ιστορίες, σε οθόνες διαφημίσεων, να παρουσιάσουν προϊόντα ή υπηρεσίες, ως αυτόνομη («μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις») πλούσια σε νόημα εργαλεία και σίγουρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι οπτικές πληροφορίες είναι πολύ βολικές, αντί να διαβάζουμε πολύ κείμενο το οποίο απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, σαρώνουμε γρήγορα μια εικόνα ή ένα γράφημα. Οι εικόνες στην ιστοσελίδα λειτουργούν ως αφηγητές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ταυτίσουν το προϊόν ή την υπηρεσία με σας.

1. Οι φωτογραφίες θα προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας. 

Οι εικόνες σας προσελκύουν την προσοχή και μεταδίδουν πολύπλοκα μηνύματα με μια ματιά. Κοιτάζοντας την εικόνα ενός δωματίου ξενοδοχείου, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να δει τη διακόσμηση του δωματίου και μερικές από τις ανέσεις του χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει αμέσως μακρές περιγραφές. Οι εικόνες μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους συναισθήματα και αναμνήσεις, γεγονός που τις καθιστά πολύ ελκυστικές. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να απομνημονεύουν καλύτερα τις οπτικές πληροφορίες και συχνά είναι πιο εύκολο να τις μοιραστούν σε σχέση με το γραπτό περιεχόμενο.

2. Οι εικόνες τραβούν την προσοχή και προκαλούν συναίσθημα.

Το 90% όλων των πληροφοριών που αντιλαμβανόμαστε και που μεταδίδονται στον εγκέφαλό μας είναι οπτικές. Οι εικόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσελκύσετε την προσοχή και να καθοδηγήσετε την οπτική εμπειρία του επισκέπτη σας. Μπορούν να έχουν μεγάλη αξία για την παρουσίαση σημαντικών πληροφοριών καθώς προκαλούν μια μεγαλύτερη διέγερση συναισθημάτων τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσελκύσετε τους επισκέπτες σας και να τους εισάγετε γρηγορότερα στην ουσία της επιχείρησης σας.

3. Τα λογότυπα ως εικόνα ταυτόσημη με την επιχείρηση σας. 

Η μοναδική εικόνα που πιθανότατα θα βρείτε σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα είναι το λογότυπο της εταιρείας. Το λογότυπο διαδραματίζει πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο κάνοντας δύο πράγματα. Πρώτον, βοηθά τους επισκέπτες να αναγνωρίσουν μια ιστοσελίδα και τους δίνει την ασφαλή αίσθηση ότι βρίσκονται εκεί που θέλουν να είναι. Δεύτερον, όταν εμφανίζετε το λογότυπό σας η ταύτιση της μάρκα σας με την εικόνα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επισκέπτες σχετικά με την εγκυρότητα της επιχείρησης σας. Προσπαθήστε να τοποθετείτε πάντα το λογότυπο στην ιστοσελίδα σας, τις διαφημιστικές σας καμπάνιες, τις επαγγελματικές κάρτες σας κ.τ.λ. διότι κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητο να προσφέρετε αυτό το συνεπές στοιχείο αναγνώρισης.

4. Χρησιμοποιήστε σημαντικές εικόνες.

Όταν χρησιμοποιείτε εικόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί τις διαλέγετε. Μην τις χρησιμοποιείτε μόνο για να απαλλαγείτε από τον λευκό χώρο ή επειδή έχετε ακούσει ότι αρέσουν. Για κάθε εικόνα στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να μπορείτε να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις. Αρχικά, γιατί επιλέξατε αυτήν την εικόνα και όχι άλλη και έπειτα, γιατί τοποθετήσατε την εικόνα όπου την τοποθετήσατε και όχι κάπου αλλού. Εάν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μία από αυτές τις δύο ερωτήσεις, θα πρέπει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να το σκεφτείτε ή να αφήσετε τους επαγγελματίες να σας συμβουλεύσουν. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο εικόνες που με κάποιο τρόπο υποστηρίζουν το περιεχόμενό σας. Είτε επειδή δείχνουν κάποιες σχετικές πληροφορίες για μια αναφορά σας σε κάποιο σημείο του κειμένου ή της ιστοσελίδας, είτε επειδή μεταφέρουν μια αίσθηση που υποστηρίζει το μήνυμά σας.

5. Εμφάνιση πραγματικών ανθρώπων στις φωτογραφίες.

Η γνωστή εταιρεία Dove φαίνεται να κάνει πολύ καλή χρήση εικόνων φωτογραφίζοντας και φέρνοντας στο προσκήνιο καθημερινούς ανθρώπους. Τέτοιες εικόνες αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να προσελκύσετε τους επισκέπτες σας. Μας αρέσει να αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν τον απλό άνθρωπο. Μας κάνει να νιώθουμε σαν να είμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους, όχι μόνο με κάποια κωδικοποιημένη ιστοσελίδα. Ειδικά τα πρόσωπα άλλων ανθρώπων τραβούν την προσοχή, προκαλούν οικειότητα και όχι μόνο αυτό, τελικά υιοθετούμε την οπτική αυτών των προσώπων για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Όταν χρησιμοποιείτε εικόνες με πρόσωπα στην καμπάνια σας, ελέγξτε ξανά πως μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή. Επίσης, χρησιμοποιήστε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας αναδεικνύοντας τα πρόσωπα που ταιριάζουν πραγματικά με τον χαρακτήρα της επιχείρησης σας.

6. Οι εικόνες φόντου δημιουργούν κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Οι εικόνες φόντου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια μοναδική ατμόσφαιρα στην ιστοσελίδα σας και να δώσετε στους επισκέπτες σας μια άμεση εντύπωση για την επιχείρησή σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι αποτέλεσμα θέλετε να έχει η εικόνα φόντου στους επισκέπτες σας ή αφήστε τους επαγγελματίες να σας συμβουλεύσουν σχετικά με την εφαρμογή της καμπάνιας ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το θέμα με τις εικόνες φόντου είναι ότι μπορούν εύκολα να κάνουν «φασαρία» όταν για παράδειγμα δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ φόντου και περιεχομένου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφήστε τους ειδικούς να σας καθοδηγήσουν για την καλύτερη επιλογή.

7. Ας αποφύγετε τα γραφικά να μοιάζουν με διαφημίσεις (banner).

Κάτι που πραγματικά θέλετε να αποφύγετε είναι να κάνετε τις εικόνες στην ιστοσελίδα σας να μοιάζουν με διαφημίσεις. Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στις διαφημίσεις και με τα χρόνια έχουν μάθει με επιτυχία να τις αγνοούν. Έτσι, όταν τοποθετείτε εικόνες σε μορφή banner είτε στην κορυφή της ιστοσελίδας σας, είτε στο πλάι, είναι πιθανό οι άνθρωποι να μην τις βλέπουν καν. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε είτε να μην τις εμφανίσετε καθόλου, είτε να αλλάξετε το σχήμα και τη θέση τους για να τις ενσωματώσετε καλύτερα στο σχέδιό σας. Ο επαγγελματικός σχεδιασμός θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατάλληλες φωτογραφίες.

8. Οι φωτογραφίες βελτιστοποιούν το SEO.

Το SEO, όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνει μια αναπτυσσόμενη και μεταβαλλόμενη στρατηγική καθώς οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google ανάλογα με το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι υπότιτλοι των φωτογραφιών ή οι περιγραφές τους, ανεβάζουν τις ιστοσελίδες πιο ψηλά στις λίστες αναζήτησης. Ένα πράγμα παραμένει αλήθεια ωστόσο, ότι οι υψηλής ποιότητας εικόνες που χρησιμοποιούνται για την συμπλήρωση ή επεξήγηση ένα υψηλής ποιότητας κείμενο ενισχύουν το SEO της ιστοσελίδας σας. Η σημασία των εικόνων και του SEO έχει να κάνει και με την αυξανόμενη δημοτικότητα της "αναζήτησης εικόνων", γνωστή και ως αναζήτηση εικόνων Google και παρόμοιες αναζητήσεις. Σημαντική ποσότητα εξειδίκευσης και χρηματοδότησης έχει διατεθεί στη λειτουργία αναζήτησης εικόνων της Google, πράγμα που σημαίνει ότι η συνάφεια και η ποιότητα των δικών σας εικόνων χρησιμοποιείται και μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη των μηχανών αναζήτησης της δικής σας ιστοσελίδας.

Κερδίζουν τις εντυπώσεις οι φωτογραφίες σας;

Εν κατακλείδι, οι εικόνες είναι χρήσιμες επειδή προκαλούν συναισθήματα, είναι εύκολο να κατανοηθούν και να μεταδώσουν πληροφορίες πιο γρήγορα από το κείμενο. Σύμφωνα με τον Lynell Burmark, οι εικόνες «πηγαίνουν κατευθείαν στη μακροχρόνια μνήμη όπου είναι ανεξίτηλα χαραγμένες». Αποφύγετε εικόνες εικόνων, εικόνες που δεν έχουν καλή ποιότητα και εικόνες πληρωμένες. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πρωτότυπες εικόνες υψηλής ποιότητας που αντιπροσωπεύουν πραγματικά μέρη, αντικείμενα ή όντα. Θυμηθείτε ότι ο σύγχρονος χρήστης του διαδικτύου ξοδεύει πολύ χρόνο για κοινή χρήση ή αναδημοσίευση εικόνων. Επομένως ενθαρρύνετε την πρακτική αυτή προσθέτοντας κατάλληλες περιγραφές με hashtag και κουμπιά στις εικόνες σας για κοινή χρήση στα κοινωνικά μέσα: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest και ούτω καθεξής. Αυτό απλοποιεί τη διαδικασία και εξοικονομεί τον χρόνο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η επωνυμία σας παρουσιάζεται πλήρης και τεκμηριωμένη.

WebsiteGreece Logo

Αποκτήστε μια πολύ όμορφη παρουσία και μετατρέψτε τους επισκέπτες σας σε πελάτες.

Επικοινωνία

Αιτωλικου 49, Πειραιάς, 18545
Χάρτης

+30 211 7253448
+30 6908885550

info @ websitegreece.com