Διαβάστε για...

7 συμβουλές για να έχετε ένα αξέχαστο λογότυπο

Μπορείτε να σκεφτείτε για ποιους λόγους μια επιχείρηση χρειάζεται ένα λογότυπο; Το παρόν άρθρο έχει σκοπό την ενημέρωσή σας σχετικά με την χρησιμότητα και την δημιουργία ενός πετυχημένου λογότυπου για την επιχείρηση σας. Αναδείξτε την ταυτότητα και την ποιότητα σας με μια εικόνα ή μια λέξη. Τραβήξτε την προσοχή και διατηρείστε την με σκοπό την ανάδειξη της αποτελεσματικότητας σας στον τομέα σας.

Το λογότυπο για μια επιτυχημένη επιχείρηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της. Ως ένα σύμβολο που μπορεί να αποτελείται μόνο από ένα σχήμα ή από ένα σχήμα σε συνδυασμό με γράμματα ή μόνο από γράμματα αποδίδει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της επιχείρησης σας, προσελκύει την προσοχή και αντικατοπτρίζει την αξία της. Η επιτυχία του συνδέεται με την αυτόματη ανάκληση της επωνυμίας άμα τη εμφανίσει του. Σχεδιάζεται για να τοποθετηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα σας, στις επαγγελματικές κάρτες, σε διαφημιστικά έντυπα κ.τ.λ. Επομένως, ο καλός σχεδιασμός του συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησης εμπνέοντας επαγγελματισμό και αξιοπιστία. Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται με το εμπορικό σήμα της επιχείρησης και χτίζουν σχέση εμπιστοσύνης με τα πρόσωπα και τα προϊόντα της, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε ενδεχόμενες συναντήσεις με το λογότυπο, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων, και κατά συνέπεια σε βελτίωση του μεριδίου αγοράς μιας επιχείρησης. Το λογότυπο δηλώνει ότι η εταιρεία παραδίδει το "Α και το Ω" πάντα και παντού. 

Ποια είναι τα διακριτικά του πετυχημένου λογότυπου;

Ένα λογότυπο για να χαρακτηριστεί πετυχημένο κρίνεται σημαντικό να είναι διαχρονικό, να φαίνεται δηλαδή μοναδικό και αξέχαστο, και συνάμα εντυπωσιακό. Να περικλύσει την ατμόσφαιρα της μάρκας. Τώρα το ερώτημα είναι, τι είναι ένα σήμα μάρκας(brand); Είναι η προσωπικότητα της μάρκας σας. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται για την επωνυμία σας, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στο λογότυπο και στο περιεχόμενο του.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 7 χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να οδηγήσουν την επωνυμία της επιχείρησής σας στο επόμενο επίπεδο:  

1. Η χρήση κατάλληλου στυλ αποτύπωσης της επιχείρησης

Το στυλ περικλείει συνήθως δύο εικόνες σε μία με μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Για παράδειγμα, το λογότυπο της Nike είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Η εικόνα συνδυάζει ένα γράμμα της αλφαβήτου, ένα -ν που αντιπροσωπεύει το πρώτο γράμμα της ελληνικής λέξης «νίκη». Η έξυπνη ιδέα κάνει το λογότυπο μετρήσιμο και οι θεατές απολαμβάνουν το παιχνίδι του μυαλού. Το λογότυπο καλό είναι να αναγνωρίζεται από απόσταση, ακόμη και αν είναι μικρό μέγεθος.

2. Η προσεκτική επιλογή κατάλληλων χρωμάτων

Τα χρώματα τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και θα δημιουργήσουν συναισθήματα θεωρούνται προτιμητέα. Η χρωματική παλέτα είναι μία από τις σημαντικές εκτιμήσεις και πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά καθώς έχει νόημα και μεταφέρει ιδέες, καθώς παράλληλα συντονίζεται με τη μάρκα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε να εξερευνήσετε την παλέτα χρωμάτων, αλλά ο πειραματισμός με τις μονοχρωματικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος φέρνει μια λεπτή μονοτονία στο λογότυπο. Χρησιμοποιήστε το Pop of Color, ένα ψηφιακό εφέ κατά το οποίο το σύνολο της εικόνας μένει γκρι και χρωματίζεται αυτό που θα επιλέξετε. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση σε αυτό που θα επιλέξετε. Το χρώμα είναι το βασικό εργαλείο γνωστό ως «οπτική ένδειξη». Δημιουργεί ένα επιβλητικό λογότυπο και το αποτρέπει από το να είναι επίπεδο, βαρετό.

3. Η αναλογία, η συμμετρία και τα σχήματα 

Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα μαθήματα στο σχεδιασμό λογότυπου. Στο λογότυπο για παράδειγμα της Apple, αν και το "δάγκωμα" παραβιάζει ολόκληρη τη συμμετρία του μήλου, αν διερευνηθεί πιο σε βάθος, μπορεί να βρεθεί η συμμετοχή πολλών αναλογιών, συμμετρίας και σχημάτων: Τα σχήματα μπορούν να βοηθήσουν το λογότυπό σας να ξεχωρίσει. Για παράδειγμα, το όνομα του δικηγορικού γραφείου μέσα στο κουτί προσφέρει μια επαγγελματική εμφάνιση και λειτουργεί θαυμάσιο στις ψηφιακές πλατφόρμες, επιστολόχαρτα, εμπορεύματα, παρουσιάσεις κ.λπ. Προτιμάται το ενεργό έναντι του παθητικού λογότυπου. Πείτε την ιστορία πίσω και πέρα από ένα απλό σκίτσο και σχέδιο με χρώμα. Ένα καλό λογότυπο πρέπει να έχει νόημα, είτε κρυφό είτε προφανές. 

4. Η απήχηση της επωνυμίας, των βασικών αξιών και της αποστολής 

Το λογότυπο είναι μια σοφή προσέγγιση που προσελκύει τους ανθρώπους και κάνει τη μάρκα αξέχαστη. Ένα κλασικό παράδειγμα θα ήταν το εξής: Η Bayerische Motoren Werke, γνωστή ως BMW, είναι γνωστή για τα θρυλικά της αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, αρχικά παραγόμενες μηχανές αεροσκαφών. Το εμβληματικό λογότυπο, που φαίνεται περίπου χιλιάδες φορές, αντικατοπτρίζει την κληρονομιά της εταιρείας και τα τέσσερα τεταρτημόρια αντιπροσωπεύουν έναν μπλε ουρανό και μια λευκή έλικα αεροπλάνου.

5. Η κυριολεκτική χρήση ονομάτων ή εικόνων 

Μερικές φορές η κυριολεκτική χρήση καθιστά το λογότυπο απλό και προφανές, γεγονός που το αναδεικνύει εντυπωσιακά κυριολεκτικό και συνδεδεμένο με την επωνυμία. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πιο θετικά – δηλαδή θεωρούν ότι τα εμπορικά σήματα είναι πιο αυθεντικά και αξίζουν τα χρήματά τους – όταν έχουν περιγραφικά λογότυπα και όχι αφηρημένα. Δίνοντας ένα παράδειγμα, η εταιρεία Burger king χρησιμοποιεί στο λογότυπο της το όνομα burger και την εικόνα του, δηλαδή ταυτίζει την επωνυμία της με το βασικό προϊόν της. Αυτή η στρατηγική έχει βοηθήσει τους καταναλωτές να ταυτίζουν άμεσα το όνομα της με το προϊόν καθιστώντας την σε μικρό χρονικό διάστημα ευρέως γνωστή.

6. Η εγκυρότητα 

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας ενός λογότυπου είναι η εγκυρότητα. Οι μη κερδοσκοπικοί ή ακόμη και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης προτιμούν ένα σοβαρό σχεδιασμό λογότυπου για να αποδείξουν τις υπηρεσίες και την υποστήριξή τους. Το λογότυπο δημιουργεί μια αίσθηση ελπίδας, φροντίδας και εμπιστοσύνης για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η ράβδος του Ασκληπιού είναι ένα σύμβολο της ιατρικής το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως και αποτελεί ως τις μέρες μας διακριτικό των υπηρεσιών υγείας και των φαρμακείων.

7. Η διατήρηση της απλότητας 

Η διατήρηση της απλότητας λειτουργεί ενισχυτικά στην αποτύπωση του λογότυπου στην μνήμη. Διατηρώντας το απλό, με απλά σχήματα δημιουργείται η μοναδικότητα. Μιλήσαμε για την ατμόσφαιρα της επωνυμίας στην αρχή και για την σημαντικότητα του να είμαστε μοναδικοί, μεταδίδουμε το σήμα της επωνυμίας και η συνειδητοποίηση της επωνυμίας γίνεται σημαντική. Οι άνθρωποι συχνά δελεάζονται από την τάση. Αλλά θυμηθείτε, οι τάσεις αλλάζουν, επομένως μπορείτε να αλλάζετε το λογότυπό σας με κάθε νέα τάση; Αν και οι τάσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, μπορείτε να το λάβετε υπόψη και να δημιουργήσετε ένα αειθαλές λογότυπο που να περιλαμβάνει το σήμα της επωνυμίας σας για να το κάνετε μοναδικό στην αγορά ώστε να δημιουργήσετε μια ταυτότητα μάρκας.

Δείτε άλλη μια φορά το λογότυπό σας και δείτε αν τα εμπεριέχει όλα αυτά.

Η σημασία του σχεδιασμού, ιδιαιτέρως στις μέρες μας, συνδέεται όλο και περισσότερο με την καθημερινότητα μας με τρόπο συχνά αυτονόητο. Μα διόλου αυτονόητος δεν είναι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μάρκες. Πως θα σας φαινόταν για παράδειγμα να μπαίνετε σε ένα σούπερ μάρκετ και όλα τα προϊόντα να έχουν λευκές συσκευασίες στις οποίες θα αναγράφεται απλά η επωνυμία τους; Μάλλον ανιαρό έτσι; Ο σχεδιασμός επομένως του λογότυπου διαφοροποιεί την κάθε επωνυμία, δημιουργεί νέους κανόνες στην αγορά, επικοινωνεί μηνύματα και καθορίζει συμπεριφορές.

Συνοψίζοντας, η ύπαρξη λογότυπου προδιαθέτει και δημιουργεί δεσμούς με το αγοραστικό κοινό. Αν η επιχείρηση σας διαθέτει ήδη ένα λογότυπο αναγνωρίζεται τις παραπάνω προδιαγραφές σε αυτό; Αν δεν έχετε σκεφτεί ποιο θα ήταν το κατάλληλο για σας, τι θα λέγατε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία για να σας καθοδηγήσει πιο συγκεκριμένα ανταποκρινόμενος στις ανάγκες σας; Ενδεχομένως ένας γραφίστας να είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα καταφέρει να «χαράξει» την επωνυμία της επιχείρησης σας στην μνήμη του κοινού. Θα μπορούσατε ακόμα να συμβουλευτείτε επαγγελματίες των οποίων θαυμάζετε την σχεδιαστική τους δεινότητα.

Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες η WebsiteGreece θα χαρεί να είναι δίπλα σας δίνοντας σας διευκρινήσεις και προτείνοντας σας έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.

WebsiteGreece Logo

Αποκτήστε μια πολύ όμορφη παρουσία και μετατρέψτε τους επισκέπτες σας σε πελάτες.

Επικοινωνία

Αιτωλικου 49, Πειραιάς, 18545
Χάρτης

+30 211 7253448
+30 6908885550

info @ websitegreece.com